Megbízható partner a Budapesti irodapiacon

Lépjen kapcsolatba velünk

Ide jön a szám programból

Kérdése van?

Elküldöm

Irodapiaci hírek

Mi várható az irodapiacon?

2018, január 5

Ma már egyértelmű, hogy a 2017-es év az utóbbi évek egyik legmozgalmasabb éve volt az irodapiacon. Noha az elkészült irodafejlesztések volumene tekintetében nem járnak élen a mutatók, már most biztosra vehető, hogy 500 ezer négyzetméteres bővítésre számíthatunk a jelenleg folyamatban lévő fejlesztések elkészültével.

Lépten-nyomon irodaház építkezésbe lehet botlani Budapest bármely pontján. Ezzel együtt az üresedési ráta is rekordalacsony szinten mozog. A jövőben pedig még ennél is több új fejlesztésre kerülhet sor. Ám mindezek mellett egy új hajtóerő, a székház trend jelent meg a piacon, amely tovább növelheti az irodapiaci növekedést.

Változó bérlői igények

Az elmúlt években a bérlői igények is sokat változtak, ma már alapvető elvárás a keresleti oldalon, hogy a munkahely kellemes környezet legyen a dolgozók számára. Egyre több bérlő igényli, hogy több extra szolgáltatást nyújthasson a hosszú órákat az irodában töltő munkaerő számára. Így kerül a képbe sokszor sportolási lehetőség az épületen belül, nagyobb közösségi terek kialakítása, pihenő vagy éppen játszó szobák – melyek mint hozzájárulnak a well-being faktor növeléséhez. Ezek mellett a cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a zöld megoldások megvalósítására, a fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra. És itt lép be a képbe a székház trend.

Mol székház

Kép: Mol székház látványterve

Built-to-suit és székház-trend

Az úgynevezett bulit-to-suit, azaz teljesen a bérlői igényekre szabott irodaházak építése a legújabb trend. Egyrészt kisebb a fejlesztő részéről a kockázat, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy a megrendelő visszalép; másrészt valóban olyan iroda kerül megvalósításra, amelyben a leendő cég a maximális hatékonyságot tudja kihozni a munkából. Ennek pedig egyik megvalósulási formája a székházépítés, azaz a vállalat minden részlegének egy épületbe való költöztetése.

Telekom Székház

Kép: Telekom székház látványterve

Csak néhány példa erre a Mol székház a BudaPart fejlesztés keretén belül, mely mintegy 83 ezer négyzetméter irodatérrel járul hozzá a budapesti irodaállományhoz. Hasonló fejlesztés a már épülő Telekom székház, melynek elkészülte az idei évre várható. A sorhoz csatlakozott tavaly a Nokia Skypark a Corvin-negyedben, valamint az Ericcson székház, mely szintén a jövőben fog majd elkészülni.

Szárnyaló jövő

Mindezek mellett is folyamatos a mozgás a budapesti irodapiacon. Sok terv került napvilágra 2017-ben, így például a HB Reavis csoport Agora Park irodakomplexuma az Árpád-híd pesti oldalán egyelőre folyamatban lévő projekt, mely várhatóan 2023-ra készül el teljes pompájában. Ez az épületegyüttes egyelőre a spekulativ fejlesztések volumenét növeli, hiszen még nem tudni, hogy kik lesznek a bérlői. Azonban tovább zajlanak az építkezések mind a Váci úton, mind a város egyéb pontján is. Mindenesetre jó hír, hogy szárnyal Budapesten az irodapiac. 

Forrás:

http://m.portfolio.hu/ingatlan/iroda/uj-trend-viheti-elore-a-fejleszteseket-az-irodaknal.271637.html

Tower Commercial Leasing

1132 Budapest, Váci út 22-24.
Tel.: +36 1 808 9440

www.tclbudapest.com

Ide jön a szám programból

© 2017 Tower Commercial Leasing | Minden jog fenntartva