Megbízható partner a Budapesti irodapiacon

Lépjen kapcsolatba velünk

Ide jön a szám programból

Kérdése van?

Elküldöm

Irodapiaci hírek

Irodapiac: Erre számíthat

2018, január 29

Még mindig rekordalacsony szinten áll a budapesti ingatlanpiac üresedési rátája. Azonban bizakodó év előtt állunk, hiszen még a tavalyi évnél is nagyobb volumenű irodaállomány bővülésre lehet számítani, ami talán az évek óta alacsonyan álló üresedési ráta növekedését jelentheti.

A BRF legfrisebb jelentése szerint tavaly 68 ezer négyzetméterrel bővült a hazai irodaállomány. Ehhez hozzájárult a Magyar Nobel-díjasok Parkja I. üteme során elkészült új Ericsson épület; a Dél-Buda alpiacon átadott Office Garden III épület; a Váci úti irodafolyosó egyik új épülete a Balance Loft; valamint a pesti oldalon áltadott Skylight City  irodaház.

A BRF számítása  szerint a teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3.415.550 négyzetméter, melynek 80 százaléka „A“ és „B“ kategóriás modern spekulativ irodaterület, a maradék 20 százalék pedig saját tulajdonú iroda.

Mindezek mellett az üresedési ráta, noha kevéssel (0,2 százalékpont), mégis tovább csökkent. A legmagasabb értéket az agglomerációban mérték, itt 32,2 százalék az üresedési ráta, míg Dél-Budán, mely az irodapiac legtelítettebb szegmense jelenleg, ez az érték 3,3%. 

Az irodapiaci bérlői kereslet megoszlása 2017 negyedik negyedévében

A keresleti oldal 2017 negyedik negyedévében a megelőző évhez képest nem teljesített jobban. A keresett 144.365 négyzetméter irodaterület 13 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában regisztrált értékek. A megoszlás tekintetében a szerződéshosszabbítások és az új bérlők szinte azonos arányban voltak jelen a piacon: előző 32%-ot, míg utóbbi 31%-ot tett ki. Legkisebb értéket a saját tulajdonba vételezők aránya mutatta, csupán 3% volt.

Már most bizonyos, hogy számos új fejlesztés ér véget 2018-ban, melyek talán enyhítenek a jelenlegi helyzeten és több lehetőséget adnak az irodapiaci területfoglalásnak. Az üresedési ráta már így is régóta rekordalacsony szinten mozog, a megjelenő irodák talán módosítanak majd ezen. 

 

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/hatalmas-robbanas-elott-a-budapesti-irodapiac.273945.html

Tower Commercial Leasing

1132 Budapest, Váci út 22-24.
Tel.: +36 1 808 9440

www.tclbudapest.com

Ide jön a szám programból

© 2017 Tower Commercial Leasing | Minden jog fenntartva