Megbízható partner a Budapesti irodapiacon

Lépjen kapcsolatba velünk

Ide jön a szám programból

Kérdése van?

Elküldöm

Irodapiaci hírek

Hol tart a budapesti irodapiac?

2018, március 10

Rendkívüli módon növekedik a budapesti irodapiac: noha egyre drágulnak az irodák, mégsincs se befektetőből se bérlőből hiány. Rengeteg új iroda épül, melyek közül sok már elkészülte előtt tulajdonosra talál. Az már látható, hogy a 2017-es év további szárnyalást hozott az irodapiacon, azonban kérdés, hogy ilyen kedvező marad-e a jövő alakulása? Megnéztük, mi vár a budapesti irodapiacra a közeljövőben.

Előzetes számítások szerint idén akár 260-280 ezer négyzetméter új irodaterülettel is bővülhet a budapesti piac. Ehhez hozzájárul a kedvező piaci környezet, a pozitív befektetői kedv és a továbbra is jelentős kereslet. Ez utóbbit mi sem bizonyítja jobban, minthogy az idén átadásra kerülő új irodaterületek csaknek 60%-a már elkészülte előtt elkelt. Az ÚjIroda ügyvezetője, Gyöngyösi Zoltán úgy véli, hogy jelentős, több százezer négyzetméteres új kínálat fog megjelenni a piacon, mintegy tíz-tizenhárom irodaházban 2018 végén, 2019 elején.

Minőségben a jövő

Fontos azonban azt is látni, hogy az újonnan épülő irodaházak jelentős része magas színvonalú, modern megoldásokkal gazdagított irodaházak lesznek, melyek változást hozhatnak az irodapiacon. “Az új irodaházak szinte kivétel nélkül komoly zöld tanúsításokkal rendelkező, a legmodernebb technológiákat alkalmazó épületek. Elérhetővé válásuk mindenképpen el fog indítani egy mozgást a piacon, nem csak új kínálatot felszívva, hanem elcsábítva más irodaházak upgrade-elni kívánó bérlőit is.” – jellemezte a jövő alakulását Gyöngyösi Zoltán.

Így alakulnak majd az árak

A magas minőségi elvárásoknak megfelelő új irodaterületek megjelenése miatt azonban továbbra sem várható, hogy az átadott új területek jelentős áresést hozzanak magukkal. “Ez már csak amiatt sem várható, hiszen ezen prémium kategóriás épületek mind a kínálati ársáv tetejét célozzák, nem puszta költséghatékonysággal kívánnak versenyelőnyre szert tenni.”- vélekedik Kocsor Dániel, az ÚjIroda kereskedelmi ingatlan-tanácsadója.

Jelenleg a fővárosban átlagosan mintegy 13-14 euróba kerül havonta egy négyzetméter irodaterület bérlése. Azonban az új irodák esetében várhatóan ez az összeg növekedni fog, akár 15-15,5 euró közötti árakkal is kell majd számolni. 

A beruházóknak számolniuk kell nemcsak a minőségi ugrással, hanem a megnövekedett költségekkel is. Az elmúlt két év alatt átlagosan 26 százalékkal növekedtek az építési költségek, melyben egyedül a munkaerő költsége mintegy 40 százalékot drágult. Emellett azzal is érdemes számolni, hogy az építőipar kapacitása is véges.

Aggodalomra azonban ez nem adhat okot, hiszen az építkezések dinamikusan zajlanak folyamatosan városszerte, és az előrejelzések szerint 2019-ig körülbelül 400 ezer négyzetméternyi új iroda készül majd el. Sőt, ezen felül is tervben van további 250 ezer négyzetméter további irodaterület, illetve olyan irodaház koncepciók, amelyek eddig még nem kaptak nyilvánosságot.

Forrás:
- https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/terkepen-a-legfrissebb-budapesti-berleti-dijak.275951.html
- http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/a-legjobb-irodak-mar-az-epites-alatt-elkelnek/

Tower Commercial Leasing

1132 Budapest, Váci út 22-24.
Tel.: +36 1 808 9440

www.tclbudapest.com

Ide jön a szám programból

© 2017 Tower Commercial Leasing | Minden jog fenntartva